Haber

Fatih Erbakan’dan faiz uyarısı: Yatırımlar durabilir

Başkan Fatih Erbakan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlayan 12. Kalkınma Planı görüşmeleri sırasında Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Plan’a ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fatih Erbakan, 2022’de 325 milyar lira olarak kaydedilen harcamaların 2026’da 2 trilyon 321 milyar liraya çıkacağını belirtti.

Erbakan’a göre bu durum faizlerin artmasıyla birlikte yatırımcıların mevduat faizine yönelmesine neden olacak.

Orta Vadeli Plan’ın öngördüğü bütçe açığının 2024 yılında 2 trilyon 652 milyar lira olacağını belirten Erbakan, bu durumun yeni borçlanmayı gerektireceğini vurguladı.

“Faiz ödemelerinden kurtulmalıyız”

Erbakan, “Borçlardan kurtulmadan faiz ödemelerinden kurtulmak zor.”söz konusu.

Yatırım maliyetlerinde ve kredi maliyetlerinde artış

Erbakan, önümüzdeki 3 yılda faiz için ödenecek tutarın 5 trilyon 431 milyar lira olacağını, bu paranın yatırım ve teknolojiye yönlendirilmesi halinde elde edilebilecek faydaların altını çizdi.

Artan kredi maliyetlerinin nihai ürün maliyetlerine yansıyacağını ve bu maliyetin tüketicilere yansıyacağını da belirtti.

Vergi gelirlerinin kullanımı

Erbakan, önümüzdeki dönemde de devam edecek ekonomik uygulamalara ilişkin, “Vergi gelirlerinin artan faiz giderlerine gitmesi vatandaşa hizmet olarak geri dönmüyor.”İfadesini kullandı.

“Artan kredi maliyetleri nihai ürüne yansıyacak ve vatandaşa ödenecek.”

Orta Vadeli Plan’a göre bütçe açığının 2024 yılında 2 trilyon 652 milyar lira ile yüzde 24’e çıkacağını hatırlatan Erbakan, şöyle devam etti:

Bu yeniden borçlanmak anlamına geliyor. Borçlardan kurtulmadan faiz ödemelerinden kurtulmak mümkün değildir. Faiz oranlarının artırılması yerli ve yabancı yatırımcıları yatırım yerine düzenleyici faize yönlendirecektir. 2022’de 325 milyar olan faiz giderleri 2026’da 2 trilyon 321 milyar liraya ulaşacak. Bütçe açığından, borçlanmadan kurtulmadan faiz ödemelerinden kurtulmak mümkün değil. Orta Vadeli Programa göre önümüzdeki 3 yılda 5 trilyon lira 431 milyar lira faiz ödeyeceğiz. Bu miktar teknolojiye yatırılsaydı ne yapılabilirdi? Faiz oranlarının artırılması yerli ve yabancı yatırımcıları yatırım yerine düzenleyici faize yönlendirecektir. Artan kredi maliyetleri de nihai çalışmaya yansıyacak ve vatandaşa ödenecek.

“Vatandaşlara hizmet vermek yerine vergi gelirleri faiz giderlerine ödeniyor”

Faizden kurtulmak için dengeli bütçe yapılması gerektiğini belirten Erbakan, şöyle konuştu:

Borçlanma ekonomisi, vergi artışları ve devlet varlıklarının satışı önümüzdeki 3 yılda da devam edecek gibi görünüyor. Vergi gelirleri vatandaşlara hizmet sunmak yerine artan faiz giderlerine ödeniyor. Ekonomide refah düzeyine ulaşmak için hükümete şu önerileri yapıyoruz. Kamu sektöründe tasarruf yaparak israfın önlenmesi. Merkezi ve yerel yönetim bütçelerinde dengeli bir bütçe oluşturularak yeni borçlanmaların sona erdirilmesi. Yeni borçlanmamak suretiyle kamunun faiz yükünün azaltılması. 54’üncü hükümette büyük başarıyla uygulanan tek kamu hesabına geçerek faizden kurtulmak. Ulusal kaynak paketi tekliflerimizi uygulamak ve milyonlarca düşük gelirli insanın refahını artırmak. Dolaylı vergilere dayalı mevcut vergi sistemi yerine adil bir vergi sistemine geçiş. İhracat hacmini artırmak için D-8 pazarının canlandırılması. Tarım ve hayvancılığın desteklenmesi. Tarımsal işlerin maliyetlerinin azaltılması. Faiz sorunundan kurtulmak istiyorsak dengeli bir bütçe ve kamu politikasıyla faizin önüne geçilmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu