Antalya’da savaş ve deprem sonrası konut fiyatları yükselirken, trafiğe yabancı plaka kaydı kaydedildi.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen sarsıntıların üzerinden 18 gün geçti.
Yüzyılın felaketinde 43 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti.
Binlerce vatandaşın konutu moloza döndü.
Antalya’da 150 bin depremzede sığındı
Afet sonrası memleketinden ayrılmak istemeyen vatandaşlar çadır ve konteynerlere yerleştirilirken, şehirlerde tahliyeler gerçekleştirildi.
Çevre illere giden 150 bin depremzede Antalya’ya geldi.
Savaştan kaçanlar da Antalya’ya geldi.
Öte yandan Rusya ile Ukrayna arasında bir yıl önce başlayan savaş nedeniyle iki ülkeden Antalya’ya önemli bir göç yaşandı.
Özellikle Rusya’da seferberlik ilanından sonra göç oranı arttı.
Savaş ve depremler şehri etkiledi
Başta Ruslar ve Ukraynalılar olmak üzere yoğun göç, kentteki trafiği ve emlak sektörünü etkiledi.
Trafikte yabancı plaka arttı
Kentte hem savaş mağdurlarının hem de depremzedelerin yoğunluğu yabancı plakalı araçlarda artışa neden oldu.
Trafikte Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Adana, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Elazığ, Kilis ve Osmaniye’den gelen plakalı araç sayısındaki artış ile Ukrayna ve Rusya’dan gelen araç sayısındaki artış dikkat çekti.
“Antalya’da satılık veya kiralık daire yok denecek kadar az”
Antalya Emlakçılar, Oto Satıcıları ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, kentte son dönemde artan emlak fiyatlarını takdirle karşıladı.
Pandemi sonrası tüm Türkiye ve Antalya’da inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini belirten Çağlar, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Antalya’da emlak piyasasında hareketlilik olduğunu anlattı.
İsmail Çağlar, şöyle konuştu:
Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Antalya’ya çok göç aldık. Bu göç nedeniyle Antalya’da satılık ve kiralık evler yok denecek kadar azalmıştır. Bu dönemde fiyatlar çok arttı. Antalya’da deprem nedeniyle fahiş bir fiyat artışı olmadı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Antalya’da fiyatlar patladı.
“Kiralamayı kendimiz tamamladık”
Antalya’ya gelen depremzedelerin yüzde 70-80’inin otel, pansiyon ve KYK yurtlarına yerleştirildiğini belirten İsmail Çağlar, emlakçıların kalan depremzedelerden pansiyonsuz ev kiraladığını söyledi.
Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:
En uygun bulduğumuz kiraları gösterdik ya da kiralamayı kendimiz tamamladık. Eşyası olmayanlara giydirerek yardımcı olmaya çalıştık. Allah insanımızın, devletimizin, esnafımızın yardımcısı olsun.
“Kira 20-30 bin liraya kadar çıkıyor”
Antalya kiralık ev fiyatları hakkında bilgi veren İsmail Çağlar son olarak şunları söyledi:
Sahil şeridindeki 1+1 evlerin kiraları 10 bin liradan başlayıp 20-30 bin liraya kadar çıkıyor. Kepez bölgesinde en düşük seviye 7-8 bin liradan başlayıp 10-15 bin liraya kadar çıkıyor. Antalya’da konut kiraları gerçekten çok yüksek. Kira fiyatları depremden sonra artmadı.