İş dünyası büyüme verilerini nasıl değerlendirdi?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye 2022’de yüzde 5,6 büyüme kaydetti. Dördüncü çeyrekte gayri safi yurt içi hasıla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,5 arttı. Bir önceki çeyreğe göre son çeyrekte yüzde 0,9 büyüme kaydedildi. Büyüme verilerinin açıklanmasının ardından iş dünyasının önemli isimleri açıklamalarda bulundu.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
“Türkiye ekonomisi, 2022’nin son çeyreğinde yüzde 3,5, yıl genelinde ise yüzde 5,6 büyüyerek pozitif büyüme trendini üst üste 10’uncu çeyrekte de sürdürdü. Böylece verileri açıklanan G20 ülkeleri arasında Suudi Arabistan’ın ardından ikinci sırada yer aldı. Türkiye aynı dönemde yüzde 4 büyüyen İngiltere, yüzde 3 büyüyen Çin ve yüzde 2,1 büyüyen ABD gibi ekonomileri geride bırakmayı başardı.
Asmalı, 2022 yılında iç talebin büyümeye 12,8 puanlık önemli katkısının yanı sıra yatırımların 0,7 ve net dış talebin 0,6 puanlık katkılarıyla pozitif kaldığını ve büyümenin genele yayıldığını kaydetti.
Asmalı, Rusya-Ukrayna savaşının ardından toparlanma sürecine giren küresel ekonomik konjonktüre rağmen elde edilen başarının, Türk ekonomisinin dayanıklılığını bir kez daha teyit ettiğini belirtti.
“Depremin ekonomi üzerindeki etkisini sınırlamak için üretime ve ihracata ağırlık vermeliyiz”
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen depremlerin ekonomiye etkisini sınırlı tutabilmek için üretim ve ihracata ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti.
Baran yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2022’nin son çeyreğinde yüzde 3,5, yıllık bazda ise yüzde 5,6 büyüyerek küresel gündemin yoğunluğuna ve küresel konjonktüre rağmen son 20 yılın ortalama büyüme ivmesini yakaladığına dikkat çekti. küresel ekonomide resesyon riskleri.
Baran, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’yı (GSYİH) oluşturan faaliyetlerin ortasında finans ve sigortacılığın en yüksek katkıyı sağlayan branşlar olduğunu, büyümenin dinamosu olan sanayi ve tarım branşlarının ise düşük katkı sağladığını belirtti.
“Rusya-Ukrayna Savaşı’nın dünyayı etkisi altına aldığı, tedarik zincirlerinin bozulduğu, enerji ve gıda krizinin yaşandığı, kriz sonrası dünyanın resesyon riskiyle karşı karşıya kaldığı bir dönemde tüm bu etkilere rağmen büyüyebilmek sevindirici. 11 ilimizde meydana gelen ve ülkemize katkı sağlayan depremin maddi ve manevi yaralarını sararak büyümeyi sürdürmek ve depremin etkisini sınırlı tutmak için sanayi ve tarımsal üretime ve ihracata ağırlık vermeliyiz. Bunu hayata geçirmek için milat olarak görmeliyiz” dedi.
“2022’nin tamamında elde edilen yüzde 5,6’lık büyüme her zamankinden daha değerli”
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, “Jeopolitik riskler ve kuraklık gibi ciddi zorluklara rağmen 2022’nin tamamında yakalanan yüzde 5,6’lık büyüme oranı her zamankinden daha değerli” dedi.
İSTİB’den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kopuz, Türkiye ekonomisinin zorlu jeopolitik koşullara rağmen 2022’nin 4. çeyreğinde yüzde 3,5’lik bir büyüme performansı gösterdiğini belirtti.
Önümüzdeki dönemde büyük depremin ekonomik faaliyetleri baskılayabilecek olumsuz etkilerinin giderilmesi gerektiğini kaydeden Kopuz, şunları kaydetti:
“Asrın felaketi olarak adlandırılan büyük depremlerin yaralarını sarmak için devletimizin kurumları, iş dünyası, STK’lar ve asil milletimiz seferberlik ruhuyla hareket etmektedir. Aynı zamanda sürekliliğini de sağlamalıyız. fabrikalara ve OSB’lere yakın kesintili konteyner alanlarını hızlı bir şekilde kurarak üretimin
Ülkemizin tarımsal üretim ve sanayisinde deprem bölgesinde yaşayan kardeşlerimizin payı büyük. Bölgede üretimin sürekliliğinin sağlanması insanımıza ve ailelerine yani ülkemize yapılacak en büyük güzelliklerden biri olacaktır. Jeopolitik riskler ve kuraklık gibi önemli zorluklara rağmen, 2022 boyunca elde edilen yüzde 5,6’lık büyüme oranı her zamankinden daha pahalı.
“Ekonomimizi büyütmek için elimizden geleni yapacağız”
İstanbul Ticaret Odası Yürütme Konseyi Başkanı Şekip Avdagiç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye ekonomisi 2022 yılını yüzde 5,6 büyüme ile tamamladı. Yıl boyunca büyümenin iki ana destekçisi ‘iç tüketim’ ve ‘ihracat’ oldu. 2023 yılında iş dünyası olarak yaşadığımız felaketin yaralarını sarmak ve ekonomimizi büyütmeye devam etmek için var gücümüzle çalışacağız” diye yazdı.